divendres, 8 de febrer del 2013

País 16


- “Todos vosotros sabíais la respuesta”, afirmó, “y nadie osó traducirla en palabras. Así es la vida de aquellos que no tienen el valor de arriesgarse: las soluciones nos son dadas generosamente, pero estas personas siempre buscan explicaciones más complicadas, y terminan no haciendo nada. Sólo una cosa convierte en imposible un sueño: el miedo a fracasar.” 









Pista 1: “ Ocupa un lloc entre el país 50 i el país 75 en l’escala de l’IDH”. 

Malàisia és un estat federal de l'Àsia Sud-oriental. Consta de tretze estats i tres territoris federals, amb una àrea de 329.847 km². La seva capital és Kuala Lumpur però Putrajaya és la seu del seu govern. Té una població de vint milions d'habitants distribuïda en un territori dividit en dues regions pel Mar de la Xina Meridional. La de Malàisia Peninsular es troba a la península Malaia i limita al nord amb Tailàndia i al sud amb Singapur. La de Malàisia Oriental, per la seva banda, està situada a la zona septentrional de Borneo i limita al sud amb Indonèsia i al nord amb Brunei. És a prop de l'equador i el seu clima és tropical.

El seu Cap d'Estat és el monarca Yang Pertuan Agong, i el de Govern és el Primer Ministre. Els fonaments del seu govern prenen com a punt de partida el sistema parlamentari de Westminster.

El país només va començar a existir com a estat unificat el 1963 havent estat el seu territori dominat pel Regne Unit durant el segle XVIII mitjançant l'establiment d'una sèrie de colònies. La seva meitat oriental estava composta per regnes separats, coneguts com Malàisia britànica fins a la seva dissolució en 1946, i es va reorganitzar com l'Unió Malaia. A causa de la gran oposició, es va reorganitzar una vegada més com Federació Malaia l'any 1948, aconseguint la independència el 31 d'agost de 1957. Singapur, Sarawak, Borneo Septentrional i la Federació es van unir per conformar Malàisia el 16 de setembre de 1963. Però des del principi es van presentar fortes tensions que van conduir a un conflicte armat amb Indonèsia i a l'expulsió de Singapur. Durant la segona meitat del segle XX el país va viure una bonança econòmica que li va permetre desenvolupar-se amb rapidesa. El creixement dels anys 1980 i 1990, amb una mitjana del 8% del 1991 al 1997, va transformar a Malàisia en un país recentment industrialitzat. 
Compte així mateix amb una gran biodiversitat de flora i fauna, i és considerat un dels divuit països megadiversos.

Els malais constitueixen la major part de la població nacional. També hi ha considerables comunitats xineses i índies.


Laura Pocurull