divendres, 15 de febrer del 2013

País 17

Crec que la televisió és força educativa. Quan algú l'encén me'n vaig a llegir un llibre.
Groucho Marx









Pista 1: “ Aquest país té molts rius”.

Oficialment la República Francesa és un Estat constituït per una metròpoli i per territoris d'ultramar. És l'Estat més gran de la Unió Europea; situat a l'Europa occidental, limita a l'oest amb l'oceà Atlàntic; al nord amb el canal de la Mànega, el pas de Calais ,que la separa del Regne Unit, i la mar del Nord; a l'est amb Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Suïssa i Itàlia, i al sud amb Andorra, Espanya, Mònaco i la mar Mediterrània. La França Europea inclou igualment l'illa mediterrània de Còrsega, situada al nord de l'illa italiana de Sardenya. Els anomenats territoris d'ultramar, repartits arreu del món, es componen de nombroses illes i enclavaments continentals.
D'entre tots els Estats europeus, França és el més antic en la seva constitució com a tal, sent a l'origen un domini reial centrat a l'Illa-de-França amb París com capital. És un dels països fundadors de la Unió Europea, de l'eurozona i de l'espai Schengen. Actualment és membre del Consell d'Europa, és un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i també forma part de la Unió llatina, de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), de la Francofonia i del Grup dels vuit (G8). Militarment, és membre de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) -se n'havia retirat el 1966, s'hi va reintegrar parcialment el 2002 i completament el 2009.
La seva economia és de tipus capitalista amb intervenció estatal no negociable després de la fi de la Segona Guerra Mundial. Tanmateix, des de fa una trentena d'anys, les reformes successives han comportat la privatització progressiva de moltes empreses públiques.  

Laura Pocurull