dilluns, 5 de novembre del 2012

País 4

"El mal penetra com una espina, després és com un roure".
Proverbi africà 





Pista 1: “L’escut d’aquest territori recorda èpoques passades de l’escut espanyol.”


Pista 2: “És un país interior, però no molt lluny de tres mars”


Moldàvia (en moldau Moldova) és una regió geogràfica i històrica de l'Europasud-oriental que correspon aproximadament al territori del principat històric del mateix nom.
Històricament, Moldàvia s'estenia entre els Carpats (la frontera tradicional amb la Transsilvània) i el riu Dnièster; el Prut, per la seva banda, travessava el país si fa no fa per la meitat de nord a sud. Les terres de Pocuţia i altres regions de fora de l'àrea entre compresa entre el Carpats i el Dnièster (com ara Cetatea de Baltă i Ciceu, tots dos a Transsilvània), en algunes èpoques van estar connectats políticament amb l'estat moldau, però mai foren considerats com a part integrant del seu territori. Romania encara avui dia controla el 43% del territori de l'antic estat moldau.
La població total de la regió era de 4.681.555 habitants el 2002 (un 21,6% de la població total romanesa). La major part de Moldàvia (6 dels 8 comtats) conforma la regió de desenvolupament del Nord-est (Regiunea de dezvoltare Nord-Est), mentre que els dos comtats meridionals (Galaţi i Vrancea) s'inclouen dins la regió de desenvolupament del Sud-est (Regiunea de dezvoltare Sud-Est).
La República de Moldàvia tenia una població de 3.388.000 habitants el 2004; pel que fa a la població de les àrees administrades per Ucraïna, segons el cens del 2001 era d'1.539.000 habitants. La població total estimada de la regió de Moldàvia en el seu conjunt és d'uns 9.608.600 habitants.
El Juliol de 2011 es van calcular que Moldàvia tenia uns 4,3 milions d'habitants aproximadament.
El sistema polític que regeix a Moldàvia és la república.
La capital d'aquest país s'anomena Chisinau.
La moneda que utilitza actualment el país de Moldàvia s'anomena leu moldavo.

BERNAT  RAMON