dijous, 15 de novembre del 2012

País 7

"Hi ha més saviesa escoltant que parlant"
Proverbi africà












Pista 1: “El nom d’aquest país té a veure amb les “haus” i amb el tren.”

Bolívia és un dels dos únics estats de l'Amèrica del Sud sense sortida a l'oceà, un dels més pobres de l'Amèrica Llatina i una de les regions més altes del món. Limita al nord i a l'est amb les regions més selvàtiques del Brasil, al sud amb el Paraguai i l'Argentina, al sud-oest amb Xile i a l'oest amb el Perú. La capital oficial i seu del poder judicial és Sucre i la seu del govern (poder executiu i legislatiu) és La Paz.

Amb 9.947.418 habitants, Bolívia té força població indígena (d'un 56% a un 70% segons dades del 2001) i manté reivindicacions territorials amb Xile per la franja d'Arica, que li permetria la sortida a l'oceà Pacífic.

Bolívia és un país multicultural amb molta riquesa cultural, natural i arqueològica. Se la coneix com al bressol de la cultura Tiwanaku que aportaria els seus coneixements avançats en multitud de matèries al posterior imperi Inca.

Té una superfície d'1.098.581 km², la qual cosa el converteix en el cinquè país més gran de l'Amèrica del Sud després del Brasil, l'Argentina, el Perú i Colòmbia. Políticament, Bolívia es constitueix com un estat pluricultural, descentralitzat i amb autonomies. Es divideix en nou departaments.
Al territori bolivià es van desenvolupar civilitzacions antigues. Els imperis Inca i Espanyol van conquerir el territori fins que el país es va independitzar d'aquest últim el 1825. Bolívia, en haver heretat les tradicions del mestissatge colonial i les cultures precolombines, per tant és un país multiètnic i pluricultural, ric en la barreja de tradicions i folclore d'habitants mestissos.

LAURA POCURULL